Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017

5ο ψηφιακός διαγωνισμός «Λέμε ΌΧΙ στον Σχολικό Εκφοβισμό»

Αποτέλεσμα εικόνας για «Λέμε ΌΧΙ στον Σχολικό Εκφοβισμό»
Ο 5ο ψηφιακός διαγωνισμός «Λέμε ΌΧΙ στον Σχολικό Εκφοβισμό» θα πραγματοποιηθεί και φέτος στα Δημοτικά και στα Γυμνάσια όλης της χώρας και στον οποίο θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να συμμετάσχετε. Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του British Council μαζί με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας .
O διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της πέμπτης & έκτης δημοτικού και Α,Β, και Γ Γυμνασίου.
 Οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών καλούνται να σχηματίσουν ομάδες 2 έως 5 ατόμων και να φτιάξουν είτε ένα βίντεο (διάρκειας 3’ – 5’), είτε μια παρουσίαση powerpoint όπου θα δίνουν την δική τους οπτική για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού ή/και του διαδικτυακού εκφοβισμού   και θα επικοινωνούν το δικό τους μήνυμα υπέρ της ισότητας. Το κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει με πολλές ομάδες. Ο διαγωνισμός διαρκεί μέχρι τις 05 Δεκεμβρίου 2017 και οι νικήτριες ομάδες θα κερδίσουν πλούσια δώρα για τους ίδιους και για το σχολείο τους, μεταξύ των οποίων tablet computer! Η υποβολή των βίντεο ή των παρουσιάσεων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά .


 Τι θέμα μπορώ να επιλέξω?
Αυτή τη χρονιά θα δοθεί έμφαση στο φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyber bullying). Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να οριστεί ως χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ιδίως κινητών τηλεφώνων και το διαδίκτυο, για να ενοχλήσει κανείς κάποιον. Είναι μια μέθοδος εκφοβισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση όλων των διαφορετικών τύπων εκφοβισμού. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να είναι μια επέκταση του εκφοβισμού που γίνεται πρόσωπο--με-πρόσωπο, με την τεχνολογία. Ωστόσο, η διαδικτυακή παρενόχληση διαφέρει σε αρκετά σημαντικά σημεία από άλλα είδη εκφοβισμού:  για παράδειγμα, η εισβολή στο σπίτι/προσωπικό χώρο και η δυσκολία στον έλεγχο ηλεκτρονικών μηνυμάτων που κυκλοφορούν. 
 Ωστόσο, οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν θεματική ενότητα και από τις παρακάτω αρχές της Ολυμπιακής Εκεχειρίας:
Σεβασμός στη Διαφορετικότητα
Ισότητα Ευκαιριών
Κοινωνική Ένταξη
Επίλυση Διαφορών  
Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος?
Ο στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές (ηλικίας 10 έως 15 ετών) να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες που θα βοηθήσουν στη καταπολέμηση κοινωνικών παθογενειών, όπως ο ρατσισμός και ο σχολικός εκφοβισμός αλλά και να εξασκήσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.
Τα δώρα για τις καλύτερες συμμετοχές
 Το σχολείο της ομάδας που θα καταλάβει την 1η θέση, θα κερδίσει 5.000€ σε τεχνολογικό εξοπλισμό για προϊόντα Samsung για εξοπλισμό του σχολείου.

Το κάθε μέλος της πρώτης νικήτριας ομάδας και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός  θα κερδίσει από ένα Samsung  tablet.
Το κάθε μέλος των πέντε πρώτων νικητήριων ομάδων και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της ομάδας θα κερδίσει δώρα και αναμνηστικά από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το British Council
 Όλες οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα λάβουν ηλεκτρονικά δίπλωμα συμμετοχής.
 Χρονοδιάγραμμα
Ο Διαγωνισμός θα καλύψει το χρονικό διάστημα από Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου έως και Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017. Μέλη των  καλύτερων  ομάδων μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, θα παρακολουθήσουν μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2017 στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, όπου θα γίνει και η βράβευση τους.
 Πως μπορώ να λάβω μέρος;
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σχηματίσετε την ομάδα σας, να δημιουργήσετε το βίντεο ή τη παρουσίασή σας και να ανεβάσετε το βίντεο στο vimeo ή να στείλετε την παρουσίαση της ομάδας σας στο RespectingDiversity@britishcouncil.gr 

Στις ιστοσελίδες www.olympictruce.org και  www.britishcouncil.gr  θα βρείτε τους όρους και την αίτηση συμμετοχής καθώς και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με το διαγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου