Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Άλλο παραλλαγή άλλο παραλογή!

Μπορεί οι λέξεις "παραλλαγή" και "παραλογή" να μοιάζουν...αλλά έχουν πολύ διαφορετική σημασία! Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν...

Το δημοτικό τραγούδι έχει μια ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία τόσο για την ποιητική του αξία όσο και για την επίδραση που είχε στην εξέλιξη της ελληνικής ποίησης. Τα δημοτικά τραγούδια, που έχουν τη ρίζα τους στα αρχαία λαϊκά τραγούδια, εκφράζουν το χαρακτήρα ενός λαού, τη ψυχή του, τους πόθους και τους καημούς του, ακόμη και τις ιστορικές του περιπέτειες.

Δεν είναι το δημοτικό τραγούδι δημιούργημα ενός ξεχωριστού ατόμου, αλλά πλάθεται από τον ίδιο το λαό. Βέβαια, η αρχική σύλληψη του τραγουδιού γίνεται από ένα άτομο που έχει ταλέντο στη στιχουργία, ενώ στη συνέχεια το αυτοσχέδιο τραγούδι το παίρνει ο λαός και το προσαρμόζει στη δική του καλαισθησία και τις δικές του διαθέσεις. Ως αποτέλεσμα έχουμε τις λεγόμενες “παραλλαγές”, δηλαδή τις πολλές διαφορετικές μορφές στις οποίες διασώζεται το δημοτικό τραγούδι, ανάλογα με την περιοχή.

Οι παραλογές είναι πολύστιχα αφηγηματικά τραγούδια, που εξιστορούν δραματικές κυρίως περιπέτειες της ανθρώπινης ζωής, πραγματικές ή φανταστικές. Ιδιαίτερο γνώρισμά τους είναι το παραμυθιακό στοιχείο.

Τις περσινές αναρτήσεις σχετικά με το τραγούδι του Γιοφυριού της Άρτας θα τις βρείτε συγκεντρωμένες  εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου