Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Αχώριστα μόρια

Στη σελίδα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης μπορείτε να δείτε το βίντεο για τη σύνθεση με αχώριστα μόρια. Για να δείτε το βίντεο με τον ξεμαλλιασμένο κλόουν και να μάθετε για τα αχώριστα μόρια κάντε κλικ εδώ.






Ας δουλέψουμε σε ομάδες...

Χωριστείτε σε ομάδες. Κάθε ομάδα θα ασχοληθεί με πέντε διαφορετικά αχώριστα μόρια. Στόχος σας είναι να δείτε τις σημασίες που έχουν τα αχώριστα μόρια. Πώς θα δουλέψετε;
1. Πηγαίνετε στο λεξικό της κοινής νεοελληνικής και κάντε αναζήτηση για κάθε αχώριστο μόριο πχ.
αμφι% ή δια%
2.Επιλέγετε και βάζετε στο καλαθάκι σας τουλάχιστον δέκα λέξεις που έχουν πρώτο συνθετικό το αχώριστο μόριο το οποίο μελετάτε.
3. Κάνετε προβολή του περιεχομένου που έχει το καλαθάκι σας. Τι παρατηρείτε; Ποια είναι η σημασία που έχει το αχώριστο μόριο; Είναι πάντα η ίδια;
Θα βοηθούσε αν ψάχνατε τις λέξεις σε διάφορα κείμενα και αν βλέπατε τη σημασία που έχουν σε αυτά. Κάντε κλικ εδώ και κάντε αναζήτηση της λέξης που ψάχνετε αφού την γράψετε μέσα στο πλαίσιο.



Παράδειγμα
1.Αναζήτηση του αχώριστου  μορίου αμφί%

2.Λέξεις στο καλάθι: αμφίπλευρος, αμφιθέατρο, αμφιταλάντευση

3.Παρατηρήσεις: αμφί-: δηλώνει α) κάτι που συμβαίνει ή υπάρχει και στα δύο μέρη ή και από τις δύο πλευρές πχ. αμφίπλευρος, αμφιθέατρο και β) κάτι που βρίσκεται μεταξύ δύο αντίθετων εννοιών ή ανάμεσα σε δύο μέρη π.χ. αμφι-ταλάντευση.



Αν θέλετε να κάνετε εξάσκηση μπορείτε να βρείτε μια ηλεκτρονική άσκηση εδώ.  Τι σκορ πετύχατε;


Ας δημιουργήσουμε...

Τι λέτε; Φτιάχνουμε τις δικές μας λέξεις;
Προσπαθήστε να φτιάξετε τις δικές σας λέξεις με πρώτο συνθετικό κάποιο αχώριστο μόριο. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και επινοήστε λέξεις που δεν υπάρχουν...Θα τις συγκεντρώσουμε όλες μαζί σε ένα συννεφόλεξο και θα τις παρουσιάσουμε στο ιστολόγιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου