Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Πάμε θέατρο ή μουσείο;

Η ερώτηση μπορεί να μοιάζει ουτοπική μιας και τα θέατρα όπως και τα μουσεία είναι κλειστά αυτή την περίοδο! Όμως χάρη στην τεχνολογία μπορούμε να παρακολουθήσουμε μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις ή να κάνουμε εικονικές διαδικτυακές περιηγήσεις σε διάσημα μουσεία σε όλο τον κόσμο.
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σχετικά με τις θεατρικές παραστάσεις νομίζω ότι η ερώτηση γεννιέται αυθόρμητα. Πόσο διαφέρει μία δια ζώσης από μία βιντεοσκοπημένη θεατρική παράσταση; Την απάντηση την δίνει πολύ εύστοχα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου ΠΟΡΕΙΑ, Δημήτρης Τάρλοου: «Η θεατρική τέχνη παίρνει υπόσταση μόνο διά ζώσης και δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε όλη της την έκταση πουθενά αλλού παρά στη σκηνή του θεάτρου, καθώς η αμιγώς κιναισθητική εμπειρία που προσφέρει το θέατρο στον θεατή νοείται μόνο με την αλληλεπίδραση ηθοποιών-κοινού. Ωστόσο, το θέατρο στην παρούσα συγκυρία – έστω δια της οθόνης- μπορεί να παρηγορήσει και κυρίως να θυμίσει την αξία όσων θεωρούσαμε αυτονόητα. Μπορεί επίσης να εμψυχώσει το κοινωνικό σύνολο, που τόση ανάγκη έχει τώρα από ποιοτική ψυχαγωγία».

Μπορείτε να επιλέξετε λοιπόν να δείτε κάποια από τις πολύ αξιόλογες παραστάσεις του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ το οποίο παρέχει δωρεάν την πρόσβαση στο πλούσιο αρχείο του εδώ

Το οπτικοακουστικό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου περιλαμβάνει, σε γενικές γραμμές, τις συλλογές του από το 1932 έως το 2005, με σπάνιο και μερικές φορές μοναδικό υλικό. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται προγράμματα των παραστάσεων, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα (από το 1955), βιντεοσκοπήσεις (από το 1994) και μουσικές παρτιτούρες. Ειδικότερα, οι βιντεοσκοπήσεις των παραστάσεων ξεκίνησαν το 1994 με απόφαση του Νίκου Κούρκουλου, ο οποίος συνέβαλε δραστικά στην αναμόρφωση της κρατικής σκηνής και συνεχίστηκαν έως το 2005.

Μπορείτε να επισκεφθείτε, λοιπόν, το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου και να απολαύστε online πολλές και καλές παιδικές θεατρικές παραστάσεις, όπως την «Ωραία Κοιμωμένη» και τον «Τσάρο με τη μακριά γενειάδα» της Κάρμεν Ρουγγέρη, τον «Γύρο του Κόσμου σε 80 ημέρες» της Μαριάννας Τόλη και τον «Δον Κιχώτη»του Σταύρου Τσακίρη.

Την Τρίτη 24/3 επίσης ξεκινά η online παρουσίαση παραστάσεων από την εικοσαετή διαδρομή του θεάτρου Πορεία μέσα από την ιστοσελίδα www.poreiatheatre.com, χωρίς κανένα οικονομικό αντίτιμο. Η προβολή θα είναι διαθέσιμη από τις 10 π.μ. της Τρίτης 24/3 έως τις 10 π.μ. της Τετάρτης 25/3. Δώδεκα είναι συνολικά οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν και κάθε ημέρα θα είναι διαθέσιμη μία διαφορετική παράσταση από το αρχείο του θεάτρου. Όλες παρουσιάζουν και κινηματογραφικό ενδιαφέρον, καθώς έχουν γυριστεί από επαγγελματίες κινηματογραφιστές με έξι κάμερες και κοντινά πλάνα.

Καλή θέαση!!!

ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ  ΜΟΥΣΕΙΑ
Για εσάς που θα θέλατε να ταξιδέψετε σε όλον τον κόσμο και να επισκεφτείτε διάσημα μουσεία έχετε τις εξής επιλογές:













National Museum of Anthropology, Mexico City

Για όσες και όσους θέλουν να μείνουν Ελλάδα υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές

 Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης- εκθέσεις

 Λευκός Πύργος

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου-Επιλεγμένα εκθέματα
 
Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
 
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας    

Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Καλή περιήγηση!!!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου